Calathea makoyana

[ad_1]
Calathea makoyana, ook wel bekend als de peacock plant of de kathedraal plant, is een populaire kamerplant die geliefd is om zijn prachtige bladeren. Deze plant behoort tot de familie Marantaceae en is inheems in Zuid-Amerika, met name in Brazilië. De Calathea makoyana is een niet-giftige plant die geschikt is voor huishoudens met huisdieren en kinderen.

Wat is een Calathea makoyana?

De Calathea makoyana is een tropische plant die bekend staat om zijn opvallende bladeren. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een lichtgroene kleur aan de bovenkant, met een donkergroene, golvende streep in het midden en lichtroze strepen aan de randen. De onderkant van de bladeren heeft een paarse tint, waardoor ze nog aantrekkelijker worden. De plant kan ongeveer 60 cm hoog worden en heeft een compacte groeiwijze.

Hoe kun je een Calathea makoyana het beste verzorgen?

De Calathea makoyana vereist specifieke verzorging om gezond en mooi te blijven. Het is belangrijk om te weten dat deze plant enige gevoeligheid heeft voor lage luchtvochtigheid en direct zonlicht, wat van invloed kan zijn op de kwaliteit van de bladeren. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Calathea makoyana:

1. Licht: Deze plant gedijt het beste in helder maar indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden en verkleuren. Plaats de plant op een locatie met helder, gefilterd licht, zoals naast een raam dat naar het noorden of oosten gericht is.

2. Temperatuur: De Calathea makoyana houdt van warme temperaturen tussen 18-24°C. Deze plant kan niet goed tegen koude tocht, dus zorg ervoor dat hij niet in de buurt van een open raam of deur staat.

3. Luchtvochtigheid: De Calathea makoyana houdt van een hoge luchtvochtigheid. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de omgeving waarin de plant zich bevindt, voldoende vochtig is. Dit kan worden bereikt door een luchtbevochtiger te gebruiken, een schaal met water in de buurt van de plant te plaatsen of de bladeren regelmatig te besproeien met water.

4. Water geven: Deze plant heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven. Houd de grond licht vochtig, maar zorg ervoor dat er geen overtollig water in de pot blijft staan. De Calathea makoyana verdraagt ​​geen droge grond, maar ook geen teveel aan water.

5. Bodem: Een goed doorlatende potgrond is belangrijk voor de Calathea makoyana. Gebruik een mengsel van potgrond en orchideeënpotgrond om de juiste balans tussen vochtigheid en drainage te behouden.

6. Voeding: Om ervoor te zorgen dat de Calathea makoyana voldoende voedingsstoffen krijgt, kunnen kamerplantenmeststoffen worden gebruikt. Voed de plant tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) een keer per maand met een verdunning van de aanbevolen dosering.

Hoe vaak moet je een Calathea makoyana water geven?

De frequentie van het water geven aan een Calathea makoyana is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de plant, de omstandigheden in het huis en het seizoen. Over het algemeen heeft deze plant regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels constant in water staan. Een goede richtlijn is om de grond licht vochtig te houden en pas water te geven als de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt. In de zomer kan dit betekenen dat je de plant twee tot drie keer per week water moet geven, terwijl in de winter eens per week voldoende kan zijn.

Met welke andere kamerplanten kun je een Calathea makoyana goed combineren?

De Calathea makoyana kan goed gecombineerd worden met andere kamerplanten die vergelijkbare verzorgingseisen hebben. Hier zijn enkele planten die goed passen bij de Calathea makoyana:

1. Calathea lancifolia: Deze plant heeft smalle, lancetvormige bladeren met een opvallend patroon. Het heeft vergelijkbare verzorgingseisen en een vergelijkbare groeisnelheid als de Calathea makoyana.

2. Maranta leuconeura (prayer plant): Deze plant is bekend om zijn bladeren die rechtop staan ​​als het licht is en dichtklappen als het donker wordt. De Maranta leuconeura heeft vergelijkbare licht- en vochtigheidseisen als de Calathea makoyana.

3. Alocasia zebrina (zebraplant): Deze plant heeft grote, zwaaiende bladeren met een opvallend zebrapatroon. Net als de Calathea makoyana houdt de Alocasia zebrina van een hoge luchtvochtigheid en helder maar indirect licht.

Waar in je woning kun je een Calathea makoyana het beste plaatsen?

De Calathea makoyana gedijt het beste op een plek in huis waar hij indirect licht ontvangt en beschermd is tegen direct zonlicht. Een ideale plek zou naast een raam gericht op het noorden of oosten zijn. Deze locatie zorgt voor voldoende helderheid, maar voorkomt dat de bladeren verbranden. Het is ook belangrijk om de plant uit de buurt van tochtige gebieden te houden, omdat de Calathea makoyana gevoelig is voor koude luchtstromen. Zorg er ook voor dat de plant niet in de buurt staat van warmtebronnen zoals radiatoren, omdat dit de luchtvochtigheid kan verminderen.

Hoe groot kan een Calathea makoyana worden?

De Calathea makoyana kan uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 60 cm, met een compacte groeiwijze. De grootte van de plant kan echter variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden en de verzorging. Met de juiste verzorging kan een Calathea makoyana gezond en vol blijven, waardoor hij zijn maximale grootte kan bereiken.

Kun je een Calathea makoyana stekken?

Ja, het is mogelijk om een Calathea makoyana te vermeerderen door middel van stekken. Het stekken van een Calathea makoyana kan echter een uitdaging zijn, omdat de plant gevoelig is voor stress en het wortelen van stekken soms moeilijk kan zijn. Hier is een stapsgewijze gids voor het stekken van een Calathea makoyana:

1. Kies een gezonde plant: Selecteer een gezonde Calathea makoyana met sterke wortels en zonder ziektes of plagen. Zorg ervoor dat de plant in goede conditie verkeert voordat je begint met stekken.

2. Snijd een stengel af: Kies een stengel met gezonde bladeren en gebruik een schoon en scherp mes of een snoeischaar om de stengel af te snijden. Zorg ervoor dat de stengel minstens één gezonde bladnode heeft.

3. Plaats de stek in water: Plaats de stek in een glas water, waarbij ervoor gezorgd wordt dat de bladeren niet in contact komen met het water. Plaats het glas op een warme en heldere plaats, maar vermijd direct zonlicht.

4. Wacht op wortelvorming: Het kan enige tijd duren voordat de stek wortels ontwikkelt. Controleer regelmatig op wortelvorming door voorzichtig aan de stek te trekken. Zodra er weerstand is, betekent dit dat de wortels zich beginnen te vormen.

5. Verpot de stek: Wanneer de stek voldoende wortels heeft ontwikkeld, kan hij worden overgezet in een bloempot met potgrond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft terwijl de stek zich vestigt en nieuwe groei begint te vertonen.

Is een Calathea makoyana luchtzuiverend?

Ja, de Calathea makoyana is een luchtzuiverende plant. Net als andere planten produceert de Calathea makoyana zuurstof tijdens fotosynthese en absorbeert hij schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht. Deze luchtzuiverende eigenschappen kunnen bijdragen aan een gezonder binnenklimaat.

Kun je een Calathea makoyana buiten neerzetten?

De Calathea makoyana is een tropische plant die van nature binnenshuis groeit. Hierdoor is hij niet bestand tegen koude temperaturen en kan hij niet buiten worden geplaatst in klimaten met strenge winters. Als je in een regio met een mild klimaat woont, kun je overwegen om de Calathea makoyana in de zomer buiten te zetten op een beschutte, gedeeltelijk schaduwrijke locatie. Zorg ervoor dat je de plant echter weer naar binnen haalt voordat de temperaturen beginnen te dalen.

Hoeveel groeit een Calathea makoyana per jaar?

De groeisnelheid van een Calathea makoyana kan variëren, afhankelijk van de groeiomstandigheden, de verzorging en andere factoren. Over het algemeen groeit deze plant langzaam en kan hij enkele centimeters per jaar groeien. Het is belangrijk om te onthouden dat de Calathea makoyana voornamelijk wordt gewaardeerd om zijn mooie bladeren, dus de groei kan minder belangrijk zijn dan het behouden van de gezondheid en kwaliteit van de bladeren.

Is een Calathea makoyana een gemakkelijke plant om te verzorgen?

Hoewel de Calathea makoyana een prachtige plant is, kan hij iets meer aandacht en zorg vereisen dan andere kamerplanten. Deze plant gedijt het beste in specifieke omstandigheden en is gevoelig voor veranderingen in licht, temperatuur en luchtvochtigheid. Als je bereid bent om de benodigde tijd en moeite te investeren, kan de Calathea makoyana een mooie aanwinst zijn voor je huis. Het juiste klimaat en de juiste verzorging zullen ervoor zorgen dat de plant gezond en mooi blijft.

Veelgestelde vragen over Calathea makoyana:

1. Hoe vaak moet ik de bladeren van mijn Calathea makoyana besproeien?
Het wordt aanbevolen om de bladeren van je Calathea makoyana één keer per week te besproeien met water om de luchtvochtigheid te verhogen en de bladeren stofvrij te houden.

2. Waarom krullen de bladeren van mijn Calathea makoyana op?
Het opkrullen van de bladeren kan duiden op een lage luchtvochtigheid, te veel of te weinig water geven, of onvoldoende licht. Controleer de verzorging van je plant en pas deze indien nodig aan.

3. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Calathea makoyana mooie bladeren behoudt?
Om ervoor te zorgen dat je Calathea makoyana mooie bladeren behoudt, moet je hem beschermen tegen direct zonlicht en zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Besproei de bladeren regelmatig en plaats de plant op een geschikte locatie.

4. Moet ik mijn Calathea makoyana snoeien?
Het snoeien van een Calathea makoyana is niet noodzakelijk, tenzij er beschadigde of dode bladeren zijn. Verwijder deze bladeren met een schoon en scherp mes of een snoeischaar.

5. Waarom worden de bladeren van mijn Calathea makoyana bruin?
Bruine bladeren kunnen het gevolg zijn van te veel of te weinig water geven, direct zonlicht, lage luchtvochtigheid of blootstelling aan koude tocht. Controleer de verzorging van je plant en pas deze indien nodig aan.

6. Kan ik mijn Calathea makoyana verpotten?
Ja, het is mogelijk om een Calathea makoyana te verpotten. Kies een pot die iets groter is dan de huidige en gebruik een goed doorlatende potgrond. Verpot de plant alleen als dat nodig is, meestal om de paar jaar.
[ad_2]